

Sosyal Uygunluk
15 yılı aşkın bir süredir her gün gelişen dünya talepleri karşısında
Çevre Kanunları çerçevesinde kendini geliştirmeyi hedeflemiş dinamik kadromuz ile işimizin başında işletmelerimizin daima yanında olmaktan onur duyarız...

Uygunluk Denetimi
UYGUNLUK DENETİMİ
Sosyal uygunluk denetimleri (veya etik denetimler), firmalardaki çalışma koşullarının yerel yasal gereklilikler, müşteri beklentileri ve endüstriyel iyi uygulamalar doğrultusunda değerlendirilip ilgili taraflara raporlandığı denetimlerdir.
Sosyal uygunluk denetimleri kapsamına giren konular denetim programları arasında farklılık göstermekle birlikte temel başlıklar şöyle sıralanabilir:
-
Çocuk İşçiliğin Yasaklanması
-
Zorla Çalıştırmanın Yasaklanması
-
Ayrımcılığın Yasaklanması
-
Baskı, Kötü Muamele ve Tacizin Önlenmesi
-
Disiplin Uygulamaları
-
Sendikalaşma/Toplu Sözleşme Özgürlüğünün Kısıtlanmaması
-
Çalışan Sağlığı& Güvenliği Koşulları
-
Ödemeler ve Diğer Haklar
-
Çalışma Saatleri/Fazla Mesai
-
Çevre
-
Kurumsal Sosyal Sorumluk Yönetim Sistemi
-
Fason Atölye Kullanımı/Ev İşçiliği Kullanımı
-
Denetçiler yerel iş kanunları hakkında bilgi sahibidir ve üretime has konular ve küresel çapta üretim ortamlarında karşılaşılan zorluklara aşinadır.
Sedex
SEDEX, tedarik zincirinde olan kuruluşların etik ticaret konusunda gelişmesini hedefleyen bir küresel organizasyondur. 150’den fazla ülkede 50 binden fazla üyesi bulunan bu küresel organizasyon, tedarik zincirlerinde sorumlu kaynak verilerini paylaşmak için dünyanın en büyük işbirlikçi platformlarından birine ev sahipliği yapmaktadır.
SEDEX, tehlikeleri minimize etmek, firmanın imajını korumak ve tedarik halkası faaliyetlerini iletmek ve destek olmak için bir çözümdür. Sorumlu iş uygulamaları hakkındaki verileri depolar ve etik performans bilgilerinin birden fazla Marka ve Müşteriyle paylaşılmasına olanak tanır. Katılımcı firmalar Sedex sistemine ortak bir veri tabanına bağlanıp çalışmalara katılıp üyelerle irtibata geçebilirler. Etik sosyal uygunluk incelemelerine giren şirketlerin analiz raporları diğer üye şirketlere de açıktır ve bu yolla tedarik halkaları meydana getirilmektedir.
SEDEX Belgesi almak için tedarikçi veya satın alan taraf fark etmeksizin, şirketlerin uyması gereken belli başlı kriterler vardır. Bu kriterlerin genel adı SMETA’ dır. SEDEX Belgesi için temeli oluşturan SMETA, amacına uygun olarak, kendi içinde de sürekli gelişmektedir. Bu noktada, SEDEX Belgesi danışmanlığında verilen bilgiler, eğitimler ve yapılan toplantıların odak noktası SMETA şartları olacaktır.
SEDEX Şartları;
SEDEX Danışmanlığı ile şirketler, SEDEX sistemine entegre olmak için büyük önem taşıyan SMETA ve SMETA kriterlerini öğrenme şansına sahip olmaktadır.
SMETA şartlarını şöyle sıralayabiliriz:
-
Sendika, toplu sözleşme ve çalışanların yönetime karşı bir araya gelme özgürlüğü.
-
Çalışma özgürlüğü ve zorla çalıştırmaların önüne geçilmesi.
-
Şirket içerisinde her türlü ayrımcılık ve buna sebebiyet verecek durumların önlenmesi.
-
Çalışanların maaşları, çalışma saatlerinin uygunluğu ve ücret ödenmeden yapılan fazla çalıştırmaların engellenmesi; çocuk işçi çalıştırmanın önüne geçilmesi.
-
Çalışma sahasında güvenlik, emniyet ve sağlık koşullarının istenen düzeyde olması.
-
Çevre ile ilgili konular ve çevre yönetimlerine uygunluğun sağlanması.
-
Şirket yönetimi ve yapılanması.
SEDEX Denetimi Uygulaması;
SEDEX Denetimi, onaylı denetim firmaları tarafından gerçekleştirilir. Bu denetim sonucunda Sedex belgesi verilmez, SEDEX numarası verilir. Denetimde SEDEX standartlarına uygunluk denetlenir. Denetim, firmanın sosyal sorumluluk alanındaki başarısını ya da başarısızlığını ortaya çıkarır. Denetim, SEDEX dokümantasyon denetimi, insan kaynakları uygulamaları, iş güvenliği uygulamaları ve uluslararası çalışma standartları uygulamaları üzerinden planlanır ve denetlenir. Ortaya çıkan uygunsuzluklar SEDEX sistemine raporlanır. Böylece tedarikçi firmalar, satın alma yapmak istediği firmaların SEDEX numarası/kodu ile sisteme girerek, satın alma yapacakları firmanın SEDEX standartlarına uygun olup olmadıklarını inceleyebilirler.
SEDEX denetiminin faydaları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
-
SEDEX Denetim Raporları, Sosyal Uygunluk Denetimleri için yaygın olarak kabul edilebilir tek bir format sağlayarak zincir denetimi çoğaltmayı hızlandırır.
-
SMETA Standardına göre Sosyal Uygunluk Denetimleri, şirketlerin tedarik zinciri ile ilgili bilgileri etkin bir şekilde paylaşmalarını ve yönetmelerini sağlar.
-
SMETA Denetimleri, tedarik zincirindeki etik ticaret programlarını geliştirir.
-
SMETA Standardına göre Sosyal Uygunluk Denetimleri ile sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik riskini azaltır.
-
Markalar ve alıcılar, tedarikçilerin sosyal uygunluk denetimlerini SEDEX veri tabanında görüntüleyebilir ve paylaşabilir.
SEDEX Danışmanlığı;
Bugün on binlerce şirketin işçi hakları, sağlık ve güvenlik, çevre ve iş etiği konusundaki performanslarını yönetmek için kullandığı SEDEX, hizmetleri ile üyelere birçok farklı veri, standart ve sertifikasyonu bir araya getirme, bilgili ve etkin iş kararları alma ve değer zincirleri arasında sürekli iyileştirmeyi sağlama imkânı vermektedir. Bu nedenle, birçok şirket bu büyük ailenin içerisinde yer almak için SEDEX Danışmanlığı almakta ve bu sisteme entegre olmaya çalışmaktadır.
SEDEX’ e üye olan şirketler, onaylı SEDEX denetimi yapan kuruluşlar tarafından denetlenmekte ve hazırlanan denetim raporları, SEDEX üyesi olan şirketlerin görebileceği ve inceleyebileceği bir sistem olan SMETA’ ya (Sedex Üyeleri Etik Ticaret Denetimi) yüklenmektedir. SMETA, denetçilerin, SEDEX’ in dört temel alanı (çalışma, sağlık ve güvenlik, çevre, iş etiği) ile ilgili sorumlu iş uygulamalarının tüm yönlerini kapsayan yüksek kaliteli denetimler yapmalarına yardımcı olması için tasarlanmıştır. SMETA ile tedarikçilerin bir denetimi birden fazla müşteriyle paylaşması, birden fazla müşteri gereksinimini karşılaması ve etik denetimde yinelemenin azaltılması amaçlanmaktadır.
SEDEX Danışmanlığı Neden Bu Kadar Önemli?
SEDEX’e üye olarak SMETA denetimleri neticesinde aldığı denetim raporlarını diğer firmalarla paylaşma imkanı bulan şirketler, böylelikle yönetimde şeffaflığı sağlamış olmakta; çalışma şartlarının uygunluğunu ve piyasada rekabet içerisinde olduğu diğer firmalara karşı elde ettiği üstünlüğünü, ürün ya da hizmet sağladığı şirketlere gösterebilmektedir. Dolayısıyla bu şirketler, rakiplerine göre büyük bir avantaj sağlamakta ve piyasada haklı bir prestij elde edebilmektedir. Fakat, bunu elde edebilmek için SMETA denetimlerinin geçilmesi; öncesinde de çok ciddi bir hazırlık yapılması gerekmektedir. SEDEX Danışmanlığı almadan bu denetimlere hazır olunması pek mümkün değildir. Zira, bu denetimler sırasında yukarıda da bahsedildiği gibi sağlanması gereken çok fazla sayıda kriter ve dikkat edilmesi gereken çok önemli detaylar bulunmaktadır. SEDEX eğitimi kapsamında bunların hepsi anlatılmakta ve şirketin hızlı ve kolay bir denetim süreci geçirmesi sağlanmaktadır. İşte bu süreçler için ÇEVRE DANIŞMANLIK olarak şirketlerin bu büyük ailenin içerisinde yer almasına katkı sağlamaktadır.
İnditex
İnditex; bünyesinde sekiz marka bulunduran ( Zara , Pull & Bear , Massimo Dutti , Bershka , Stradivarius , Oysho , Zara Home ve Uterqüe ) dünyanın en büyük moda perakendecilerinden birisidir.
İnditex ‘in şirket kültürü genel olarak insan ve iş haklarına saygıyı esas almaktadır. Bu çerçevede oluşturulan kurallar, şirketin üretici ve tedarikçileri tarafından karşılanması gereken asgari etik ve sorumlu davranış standartlarını tanımlamaktadır.
İNDİTEX Belgesi;
İNDİTEX Belgesi bir diğer adıyla Zara İNDİTEX Belgesi; İNDİTEX denetimlerini başarıyla tamamlayan firmanın sahip olduğu belge ya da belgelerdir. Bu belge veya belgeler, denetim sonuçlarını gösteren evraklar ya da denetim firmasının verdiği evraklardan oluşabilir. Inditex denetimlerini başarıyla tamamlayan ve gerekli onayı alan firmalar bu 8 markaya üretim yapabilir. İNDİTEX denetim belgelendirme işlemi doğrudan İNDİTEX ’in görevlendirdiği kişiler tarafından ya da üçüncü taraf firmalar tarafından yapılabilir.
İNDİTEX ‘in davranış kurallarının ana başlıkları şöyledir:
-
Zorunlu çalıştırmama
-
Çocuk işçi çalıştırmama
-
Ayrımcılık yapmama
-
Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Özgürlüğü
-
Sert veya insanlık dışı muamele olmaması
-
Güvenli ve Hijyenik çalışma koşulları
-
Ücret ödemelerinin düzenli olması
-
Çalışma saatlerinin düzenli olması
-
Düzenli İstihdam
-
Üretimin izlenebilirliği
-
İş Sağlığı ve Ürünlerin Güvenliği
-
Bilginin gizliliği ilkesinden taviz verilmemesi
-
Çevre bilincinin oluşturulması.
İNDİTEX Belgesi Denetim Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:
-
İşletmede çalışan personelin hiçbirine asgari ücret altı ödeme yapılmamalı,
-
İşletmede hiçbir koşulda 16 yaşından küçük olan kişi veya kişiler çalıştırılmamalı,
-
Oturma ve çalışma izni olmayan yabancı uyruklu personel çalıştırılmamalı,
-
İşletmede hiçbir koşulda SGK veya vergi borcu olmamalı,
-
İşletme, hiçbir Inditex ürününü hiçbir proses için Inditex onayı olmayan bir işletmeye çıkmamalı.
ÇEVRE DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK olarak İNDİTEX Denetimine girecek firmalara gerekli eğitim veya bilgilendirme hizmeti, gerekli dokümantasyonun oluşturulması, denetimlere yönelik hazırlıklar, gerekli dokümantasyon yardımı ve personel ile çalışanları bu konu hakkında bilgilendirme gibi konularda destek sağlamaktayız.
Primark
Primark denetimi, işletmelerle ilgili olumsuz herhangi bir durum olmadığından bunun bilgisini kişi ya da kuruma veren denetim şirketine ve bu şirketin aldığı aksiyonlar toplamına verilen isimdir. Primark, kendisi ile çalışan işletmeler ve fabrikalar konusunda çok seçici davranmaktadır ve bu şekilde davranmak zorundadır. Çünkü Primark denetiminden geçen şirketler belirli kıstasları aşmış sayılmaktadırlar. Primark denetiminin birtakım standartları mevcuttur. Bu standartlar aşağıda listelenmiştir.
-
Primark için üretici her işletme, sipariş vermeden önce uluslararası kabul görmüş standartları karşılamayı taahhüt etmelidir. Bu garantiyi sağlamayan ya da sağlayamayan kişi ya da kurumların denetimi ve kapsamlarını hak etmeleri beklenemez.
-
Primark Davranış Kuralları, hazır giyim ve tekstil endüstrisindeki standartları olumlu yönde etkilemek için yürüttüğü programlar ve politikalar ile işletmeleri denetlemekte ve Sosyal Uygunluk açısında değerlendirmektedir.
-
Primark 2006’dan beri bağımsız Etik Ticaret Girişimi (ETI) üyesidir ve 2011’den beri en üst düzey liderliği elde etmiş durumdadır. Bir ETI üyesi olarak, içinde bulunan ETI’ nin Temel Kodunu içeren Davranış Kuralları vardır.
-
Etik Ticaret ve Çevresel Sürdürülebilirlik Ekibi, Primark denetimine tabi tutulan ya da bu denetimlerin himayesi altında olan işletmelerin sosyal uygunluğunu ve standartlarını izlemek için çeşitli zamanlarda denetimler gerçekleştirmektedir.
Zdhc
ZDHC - ZERO DİSCHARGE OF HAZARDOUS CHEMİCALS (Tehlikeli Kimyasalların Sıfır Deşarjı), deri, tekstil ve ayakkabı sektöründe kullanılan kimyasalların çevresel sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefler. ZDHC, birçok sektörü tehlikeli kimyasalların sıfır deşarjına doğru yönlendirmek için çalışan bir giyim ve ayakkabı markaları ve perakendeciler grubudur.
ZDHC (Zero Discharge of Hazardous Chemicals) İlkeleri
Giyim ve ayakkabı tedarik zincirleri oldukça uzun ve karmaşıktır. Ayrıca sürekli olarak iş gücünün ucuz olduğu gelişmekte olan ülkelere doğru hareket etmektedir. Bu, üretim tesislerinin ve işçilerin bir kimyasal yönetim programını uygulamak için gerekli bilgi ve eğitimden yoksun olabileceği anlamına gelmektedir. ZDHC de giyim ve ayakkabı sektöründeki tehlikeli kimyasalların yaşam döngüsü boyunca çevre üzerinde sıfır etki oluşturması için çalışmalar yürütmektedir. Çalışmalarında ise aşağıdaki yetkinlikleri ve ilkeleri kullanmaktadır:
-
Tedarik zinciri boyunca en iyi uygulamaları oluşturmak ve tüm paydaşlarla paylaşmak
-
Yönetim sistemleri felsefesini kullanmak
-
Tüm paydaşlarla açık, tutarlı ve şeffaf bir iletişim kurmak
-
Farklı bölge ve kültürlerdeki paydaşlarla etkileşim kurulmasını sağlamak
ZDHC, ilk kurulduğu yıllardan itibaren iletişim ağını ve etki düzeyini giderek geliştirmiştir. Özellikle 2013’ten sonra birçok yeni girişimde bulunmuştur. Amsterdam merkezli bağımsız bir ZDHC tüzel kişiliğinin kurulması ve organizasyonun ve ZDHC programının güçlendirilmesi de dahil olmak üzere, tehlikeli kimyasalların sıfır deşarjı hedeflerine doğru önemli adımlar atmıştır. Bu süreçte birçok program ve belge geliştirilmiş ve yayınlanmıştır. Bu belgeler, iş yükünde azalma, basitlik, gelişmiş iletişim ve maliyet tasarrufu ile sonuçlanan araçlara ve süreçlere standartlaştırılmış bir yaklaşımı ifade etmektedir.
ZDHC’ nin geliştirdiği belgelerden bazıları şunlardır:
-
İlgili kimyasallara öncelik vermek için Tehlikeli Kimyasalların Önceliklendirilmesi Çerçevesi
-
Kimyasal Kılavuz Sayfaları: Greenpeace tarafından tanımlanan 11 tehlikeli kimyasal sınıfı hakkında bilgi vermektedir.
-
İmalatı Kısıtlı Madde Listesi (MRSL)
-
Araştırma Listesi: Bu belge, kullanımda alternatifi bulunamayan kimyasal maddeleri içermektedir. Liste, kabul edilebilir bir alternatif belirlendikten sonra ZDHC´nin bu kimyasalları aşamalı olarak kaldıracağına dair bir mesaj göndermektedir.
Tehlikeli Kimyasalların Sıfır Deşarjı, 2015 yılının sonlarında daha önce yayınladığı ortak yol haritasını güncellemiştir. Bu güncelleme, iyileştirilmiş kimyasal yönetim uygulamalarını benimsemede tedarik zincirinin tüm unsurlarını stratejik olarak desteklemek için dört farklı odak alanı belirlemektedir:
-
Atık su kalitesi: İşletmeler, tesislerdeki mevcut standartları ve mevcut verileri kıyaslayacak, bir kılavuz belge geliştirecek ve işleyen atık su arıtma tesislerinin üretim tesislerine dahil edilmesini teşvik edeceklerdir.
-
MRSL: İşletmeler MRSL´ yi güncelleyecekler ve deri işleme kimyasallarını da MRSL’ ye dahil edeceklerdir. Ayrıca, paydaşları sürece dahil edecek ve bir geçiş dönemiyle birlikte tehlikeli kimyasalların sıfır deşarjı hedefleri için sürdürülebilir adımlar atacaklardır.
-
Daha güvenli alternatifler bulmak için bir süreç tanımlayacaklar, araştırma listesine madde eklemek ve çıkarmak için bir süreç geliştirecekler ve ilgili kimyasallara alternatifler bulmak için paydaşlarla ilişki kuracaklardır
-
Denetim protokolü: İşletmeler, denetim protokolünü Higg endeksiyle uyumlu hale getirecekler, bir değerlendirme süreci geliştirip sonuçlandıracaklar ve denetim protokolünün benimsenmesini ve kullanılmasını teşvik etmek için grupların katılımını sağlayacaklardır
Bu dört odak alanına ek olarak, bu konuları kapsayan çalışmalar da mevcut. ZDHC, tehlikeli kimyasalların sıfır deşarjı için işletmelerin verilerini şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmasını ve bu konuda çalışanlarına belirli eğitimler aldırmasını istemektedir.
ZDHC’ ye katılan işletmeler, kimyasalların yönetimi konusunda en iyi uygulamaları izleme ve uygulama fırsatı elde etmektedir. Ayrıca, ilgili kimyasallara müdahale etmek ve bunları ele almak için bir kimyasal yönetim stratejisi oluşturabilmektedir. Tehlikeli Kimyasalların Sıfır Deşarjı hareketi, şirketlerin daha sürdürülebilir tedarik zincirlerinde üretilmiş daha temiz ve güvenli ürünleri piyasaya sunmasına ve böylelikle marka değerini korumasına yardımcı olmaktadır.
GOTS
Global Organic Textile Standardı (GOTS), uluslararası alanda tanınmış, dünya çapındaki tüm tekstil zincirlerini, tekstilde kullanılan organik elyaflar ve bu elyafların işleme koşullarında uyumluluk konularını değerlendiren Organik Tekstil standardıdır. Diğer bir tanımla ham maddenin hasatından başlayarak üretiminden ve etiketlenmesine kadar olan süreç, çevresel faktörlerde göz önünde bulundurularak, tüketicinin de güvenini sağlayabilmek için uluslararası yetkin firmalar tarafından geliştirilmiş bir oluşumdur.
GOTS standardının amacı, ürünün organik bir ham maddeyle yapılıp yapılmadığını, üretim koşullarını, üretildiği yeri ve etiketleme aşaması da dahil olmak üzere tüketiciye güvenilir bir üretim süreci olduğunu göstermektir.
Standart, en az yüzde 70 sertifikalı organik doğal liflerden yapılmış tüm tekstil ürünlerinin işlenmesini, imalatını, ambalajlanmasını, etiketlenmesini, alım satımını ve dağıtımını kapsar. Lif ürünleri bunlarla sınırlı kalmamak üzere iplikleri, kumaşları, kıyafetleri ve ev tekstil ürünlerini içerebilir. Fakat not düşülmelidir ki bu standart deri ürünlerine yönelik kriterler ortaya koymaz.
GOTS Standart kapsamındaki kriterler aşağıda verilen şekilde sıralanmıştır;
-
Tüm çalışanların hakları korunmalı, çocuk işçi çalıştırılmamalıdır.
-
Özgür iş seçimi ile güvenli sağlıklı ortamlar sağlanmalıdır.
-
Kullanılan boya maddeleri ve yardımcı maddeler gibi tüm kimyasal girdiler, belirli çevresel ve toksikolojik kriterleri yerine getirmelidir.
-
İlgili herhangi bir ıslak işleme ünitesi için işlevsel bir atık su arıtma tesisi zorunludur ve tüm işlemciler sosyal kriterlere uymalıdır.
-
İzlenebilirlik, sosyal şartlar, çevresel şartlar, onaylı boya-kimyasallar ve aksesuarlar bu standardın ana kriterleridir.
-
Minimum %70 organik elyaf (pamuk, keten, yün ve ipek) ve maksimum %10 sentetik-rejenere elyaf kullanılmasına izin vermektedir. Çorap ve spor giyim ürünlerinde istisna olarak %25 sentetik- rejenere elyaf kullanımına izin verilmektedir.
-
Endüstrilerin yazılı ve çevresel belge politikaları olmalıdır.
-
İlgili tesislere ziyaretler aracılığı ile İşleme ve depolama sisteminin değerlendirilmesi, ayırma ve tanımlama sisteminin değerlendirilmesi ve organik bütünlük açısından riskli alanların belirlenmesi gerekmektedir.
Kimyasal girdilerin (boyalar ve yardımcı maddeler) ve kullanılan aksesuarlarının GOTS´un geçerli kriterlerine uygunluklarının incelenmesi gerekir. -
Olası bilgi kaynakları yönetim ile görüşme, işçilerle gizli görüşmeler, personel belgeleri, yerine muayene, sendikalar/paydaşlar gibi sosyal ölçütlerin değerlendirilmesi gerekir.
-
İşletmeye ait; Sertifika, irsaliye, işlem kayıtları, depo defterleri, faturalar saklanmalı ve ürünlerin organik yapısı hepsinde geçmelidir.
-
Organik işleyicinin satma ve satın alma süreçlerinde gerçekleştireceği her türlü ekonomik tutarları belirleyecek bir muhasebe sistemine ihtiyacı vardır.
Bluesign
Artan hammadde fiyatları, çevre koruma ihtiyacı ve örneğin su gibi kaynakların küresel azlığı tekstil endüstrisinin karşı karşıya olduğu zorluklardan bazılarıdır. Piyasada başarılı olmanız, çevre ve tüketicinin korunması söz konusu olduğunda, ekolojik ayak izinize öncelik vererek, sorumluluk almanız anlamına gelir.
Bluesign standardı, tüm imalat sürecini göz önünde bulunduran ve çevreye etkiyi en aza indirip insan sağlığını korumayı amaçlayan, tekstil endüstrisi için bağımsız bir onay sistemidir. Ayrıca imalat maliyetlerinizi düşürüp, rekabetçi ve yenilikçi gücünüzü arttırarak işletmenize fayda sağlar.
Tüketiciler sadece kendilerinin değil, kullandıkları ürün ve işletmelerin de çevreye etkilerinin gittikçe artan bir şekilde farkındadırlar. Sonuç olarak, tüketiciler şeffaf tedarik zinciri, yüksek kalite, zararsız ve çevresel olarak güvenli referanslara sahip ürünler arıyorlar.
Bluesign izlemesi soruna kaynağında müdahale eder. Bitmiş ürününüzü test etmek yerine, ham maddeden kimyasal bileşenlere, su ve enerji kaynaklarına kadar, tüm girdi akışlarına bakar. Her bir bileşen incelenir, muhtemel zararlı maddeler imalat başlamadan önce sistemden çıkarılır.
Bluesign standart beş prensip üzerine kurulmuştur:
-
Kaynak verimliliği
-
Tüketici güvenliği
-
Hava emisyonu
-
Su emisyonu
-
İş Sağlığı & Güvenliği
Kaynak verimliliği; Ürününüz için, en az kaynak ve en düşük muhtemel çevresel etki ile, en yüksek kalite ve katma değeri amaçlar.
Tüketici güvenliği; Tüketici güvenliği, sadece tekstillerinizin yüksek kalitede olması ve sağlık riski taşımaması değil, ayrıca imalat sürecinizde sürdürülebilirlik prensiplerini uyguladığınız anlamına da gelir.
Hava emisyonu; Hava emisyonu, üretim süreciniz boyunca, sıkı bir şekilde kontrol edilen sınırlar içinde kalmalıdır. Düşük emisyonlu bileşenleri kullanmak ve enerji kullanımınızı iyileştirmek sizin CO2 yükünü de azaltır.
Su emisyonu; Su emisyon kontrolü, nehirlere, göllere ve denizlere mümkün olan en az kirliliğe sebep olarak, saf suyun, doğal döngüye geri beslemesini amaçlar. Bunu ekolojik olarak zararsız bileşenleri kullanarak, üretim ve atık su arıtma işlemlerinizi iyileştirerek sağlayabilirsiniz.
İşyeri Sağlığı ve Güvenliği; Bu tekstil endüstrisindeki çalışanlarınızın sağlığı ve güvenliği ile ilgilidir. Yani, yerel olarak mevcut olan zayıf noktalar belirlenebilir ve mevzuatlara uyun bir şekilde iyileştirilebilir.
Bluesign Standardına Ulaşabilmek İçin Üç Adım;
1- İzleme; Bluesign standardını kurmadaki ilk adım izlemedir. Uzmanlar şirketiniz için tam kapsamlı bir bluesign izlemesi uygularlar. Bu sizin sadece zararlı maddeleri ve diğer çevresel riskleri ortadan kaldırmanıza değil ayrıca kaynaklarınızın en ekonomik kullanımını tesis etmenize de olanak tanır.
2- Uygulama; Bu aşama izleme sırasında dikkat çekilen sorunların çözümünü kapsar. Bu aşama, size özgü bir uygulama planı sunacak şekilde özelleştirilir.
3- Belgelendirme; Bu son aşamada test ve denetimler uygulanarak münferit ürün ve ürün grupları belgelendirilebilir.
Çevre, sağlık ve üretim güvenliğinin küresel onayı olarak Bluesign standardı, sizin ve tedarikçilerinizin, fonksiyonellik, kalite ve tasarımdan ödün vermeyerek, sürdürülebilir ürünler ortaya koymanıza yardımcı olur. İşte bu adımlar doğrultusunda ÇEVRE DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK olarak sizlere destek sağlamaktan memnuniyet duyarız.